Hoe ik kijk naar zingeving

De huidige tijd en wereld is onvoorspelbaar en volatile. Dat maakt het steeds vaker lastig om in onze omgeving antwoorden te vinden op grote vraagstukken. Deze onzekere context doet het belang van een innerlijk kompas toenemen. Een inspirerende en authentieke visie. Als vertrekpunt om de regie te voeren en een gemeenschappelijke focus te hebben.

Daarbij geloof ik dat in toenemende mate de organisatie als een plek van zingeving het antwoord is op het leven waarbij de toekomst zich steeds lastiger laat voorspellen.

Zingeving betekent voor mij een paar dingen:

  • gewoon zin hebben in je werk. Je werk met plezier doen. Natuurlijk horen daar ook soms dingen bij die minder leuk zijn. Omdat het er bij hoort. Omdat het moet. Maar als het goed is, is dat maar een beperkt onderdeel en valt het in het niet bij alle andere activiteiten waar je wel blij van wordt.
  • als individu een waardevolle bijdrage leveren aan teamdoelstellingen. Zoals een metselaar met het metselen van zijn stenen een wezenlijke bijdrage levert bij de bouw van een gebouw. En een kantinedame haar rol ziet als een bijdrage aan het succes van een professionele sportorganisatie. Zo voelt het ook betekenisvol als jij weet in hoeverre en hoe jouw rol een bijdrage levert aan de realisatie van de missie en visie van een organisatie of van je team.
  • jezelf als individu, als mens, uitdrukken in je werk, je rol en persoonlijke impact. Een kunstenaar maakt het kunstwerk dat bij hem of haar past. Het is een uitdrukking van de persoonlijkheid van de kunstenaar. Hoe ziet jouw kunstwerk er ongeveer uit? Wat zou in jouw huidige rol de uitdrukking zijn van jouw bijzondere persoonlijke kenmerken? Hoe zou jij willen blijven voortleven in de herinnering van anderen?
  • erkenning en waardering ontvangen van je omgeving. Mensen willen gezien worden. Willen opgemerkt worden. Willen erkend worden in hun goeie intenties. Willen bevestigd worden in hun inzet. In de vele keuzes die ze moeten maken en maken. Mensen willen graag horen dat ze het goed doen. Dit geldt voor iedereen. Van de CEO tot iedere andere willekeurige medewerker. Ik kom eigenlijk zelden of nooit iemand tegen in mijn praktijk die niet wil. Ik geloof erin dat ieder mens op zijn of haar manier het beste er van maakt. Mensen willen daar graag in erkend worden. Dat geldt voor kinderen. En dat geldt zeker ook voor volwassen mensen. Of ze dat nu erkennen of niet.
  • jezelf (blijven) ontwikkelen. Als mens en als professional. Dat moet haast wel. Anders wordt je ingehaald door het leven dat zich ook blijft ontwikkelen. Steeds sneller. Daarnaast verrijk je jezelf daarmee. Je wordt een rijker mens. Misschien omdat je steeds beter zicht krijgt op wie je bent als beste versie van jezelf. En om de voorwaarden te scheppen om deze versie optimaal te laten verschijnen in de wereld waarin je actief bent. Maar ook om steeds beter uitgerust te zijn om om te gaan met alle uitdagingen waar je op jouw pad mee geconfronteerd wordt.
  • sociale interactie, samenwerken en samen tot resultaten komen waar je trots op kunt zijn. De mens is een sociaal dier. We hebben allemaal behoefte aan contact en verbinding. We willen zien en gezien worden. We merken in Corona-tijd dat we elkaar missen. Het samenzijn. De interactie. De uitwisseling. Het plezier. Maar ook het samenwerken naar een gezamenlijk doel. Het samen de schouders eronder zetten. Elkaar helpen. En dan het gevoel van gedeelde trots dat een gezamenlijk idee heeft geleid tot een tastbaar resultaat. Samen tegenslagen trotseren. Samen winnen. Samen kampioen worden.

De mens centraal

Mensen maken de organisatie. We weten het allemaal, maar ik ervaar dat er vaak niet (echt) naar gehandeld wordt. Of dat organisaties daar nog (enorm) in kunnen verbeteren. In de organisatie die ik voor ogen heb staat de mens centraal. Overigens speelt dit eens te meer in commerciële organisaties. Omdat onze klanten net als wij ook mensen zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat mensen die zingeving ervaren, werken vanuit een diepe intrinsieke motivatie. Die zullen hun werk zien als een verlengstuk van zichzelf. Die zullen hun best doen om het beste van zichzelf te geven. Die zullen bij tegenslagen volharden en waarschijnlijk een stapje extra zetten.

Mensen die zingeving ervaren zullen niet bij het minste of geringste besluiten om te switchen van baan of van werkgever. Die zullen trouw en loyaal zijn. En daarmee ook ware ambassadeurs zijn voor de organisatie die ze vertegenwoordigen.

Zingeving kun je niet oppervlakkig organiseren. Dat is strijdig met de betekenis van de zingeving die ik hierboven heb toegelicht. Zingeving werkt alleen maar als het echt is. Als het doorleefd is. En authentiek.

In mijn rol als teamcoach begeleid ik organisatie, teams en individuen om hun zingeving te ontdekken en te leven.