Van denken naar intuïtie en voelen

Een groot deel van mijn leven heb ik sterk vertrouwd op de kracht van mijn denken. En heb ik gedacht dat ik door mijn denken de antwoorden zou vinden op de vele vragen en vraagstukken waar ik dagelijks mee geconfronteerd werd.

Naarmate ik wat ouder werd en vooral rond de leeftijd van mijn veertigste begon ik steeds vaker te merken dat de eenzijdige benadering van de ratio me steeds minder kon bevredigen. Ik merkte dat ik steeds vaker begon te experimenteren met andere bronnen van informatie en intelligentie. Zo heb ik geleerd om steeds meer en beter gebruik te maken van mijn intuïtie. Door mijn intuitie ben ik in staat om goed om te gaan met grote complexiteit. Weet ik heel snel verbanden te leggen en de prioriteiten te stellen. Ik hoef me daar nauwelijks voor in te spannen. Het komt als het ware van zelf.

Een andere kwaliteit die ik steeds meer heb weten te waarderen is mijn gevoel. Mijn gevoel zorgt voor de verbinding. Allereerst de verbinding met mezelf. De verbinding met mijn meest authentieke zelf. En ook de verbinding met de ander. Zodat er een daadwerkelijk verbinding kan ontstaan. De benadering en systematiek TPLC heeft mij geïnspireerd en gevoed om deze meer holistische manier van leven verder te ontwikkelen en ook te integreren in mijn coachingspraktijk.

Four levels of engagement

Een van mijn favoriete modellen uit TPLC is het model van four levels of engagement. Dit is een model dat ik vrijwel in elke situatie kan toepassen. Dit is een model dat elke organisatie kan helpen om meer te halen uit hun potentieel.

Hieronder presenteer is het model dat mensen kan helpen om betekenis te geven hoe iemand zich verhoudt tot een bepaalde situatie of omstandigheid. Het model geeft vier perspectieven, vier verschillende kwaliteiten van mindset. Elk niveau heeft bestaansrecht. Elk niveau doet zich voor bij ieder mens. Het model laat ons wel heel duidelijk zien dat ieder niveau een duidelijke andere interpretatie geeft van de werkelijkheid. Dat elk niveau hierdoor ook weer leidt to beduidend andere uitkomsten.

Het model laat ons ook zien dat we een keuze hebben. Dat we niet vast hoeven te zitten in onze eerste reflex of programmering. Dat we van perspectief kunnen wisselen. En dat de uitkomsten dan ook ingrijpend anders kunnen worden.

Ontwikkeling

Als we geïnteresseerd zijn in persoonlijke ontwikkeling, dan bieden de levels 3 en 4 ons het meeste perspectief. Om daar te geraken zullen we moeten leren om te vertragen. Om voor ons zelf een situatie te creëren dat we uit onze routines stappen, en leren observeren.
Level 3 en 4 vormen de beste combinatie met de taal van Insights Discovery. Vanaf level 3 kies je ervoor om even afstand te nemen van je normale routines. En open je jezelf voor de mogelijkheid om ook andere kleuren te overwegen en te waarderen.